Новини

 

Новина от 16.10.2007г.

Ефектът на доминото: И ученици се вдигнаха на протест


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Учителските протести "повлякоха крак". Тяхната стачка беше последвана от горски, социални работници, а сега и от учениците. Те се обединяват срещу матурите.

Ученици от 16 града в страната се обединиха срещу матурите, които трябва да държат тази година, и започват протести. Основният им мотив е, че задължителните зрелостни изпити поставят завършващите от различните гимназии в неравностойно положение.

Младежите смятат, че в този формат зрелостните изпити са ненужни, оценките от тях - субективни и не доказват уменията и знания.

Само за две седмици инициаторите на протестната кампания са събрали над 3000 подписа в подкрепа на искането за отмяна на матурите, докато те станат вход за висшите учебни заведения. Освен това в петиция срещу матурите в интернет са дали своя глас над 9300 ученици и родители.

От министерството на образованието заявяват, че пропуснатият материал заради стачката на учителите, ще бъде наваксан и зрелостниците ще бъдат подготвени за матурите и конкурсните изпити.

Преди дни самият просветен министър отбеляза, че ако протестите не приключат скоро (срокът, посочен от него беше края на миналата седмица), провеждането на изпитите ще бъде поставено под въпрос.

Учители признават, че подготовката ще е трудна, но категорично не искат да носят отговорността за провала на матурите.

От друга страна, някои дванайсетокласници не крият, че родителите им може да заведат дела заради провала на кандидат-студентската им подготовка.

Междувременно 23 хил. ученици от Пловдив

остават без карти за градския транспорт и ще трябва да плащат два пъти повече, за да го ползват. Причината е, че заради стачката, учителите не са изготвили необходимите списъци за картите.

Краят на месеца ще бъде последния срок, защото идва време и за другите карти, за пенсионерите, за инвалидите, предупреди инж. Вичо Кузов от Организация и контрол на транспорта.

Ако и този срок се пропусне, учениците ще пътуват два пъти по-скъпо от обичайното през цялата година, което за целия период ще излезе по-скъпо на родителите им поне с 200 лева.

ПС: Предлагам и нашето училище да организира кампания за започване на стачка, че лошо става иначе с матурите. Намигване ;)


Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 11824 пъти


›› Мнения по новината: 17


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.