Новини

 

Новина от 26.10.2007г.

Димитровден - 26 октомври


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт
Един от най-големите български празници. БПЦ почита паметта на св. вмчк. Димитър. Той се ражда през ІІІ в. в Солун в семейството на уважаван градоначалник. Доста чакано и желано дете, раждането му се превръща в гадски празник. Последовател на християнството, той криел вярата си заради безмилостните гонения срещу християните по онова време. Родителите му го кръщават тайно. Максимилиан Херкулий, узнавайки за необикновено начетения и надарен млад мъж, възлага На Димитрий да наследи поста на покойния си баща. Нарежда му да прогони християните от Солун. Димитрий прави точно обратното....

Цитат Цитат:
...В късната есен на 306 г. новият източен император Галерий се връщал с войската си от далечен поход на изток. Пътят му минавал през Солун. Димитрий, като узнал, че през града ще мине този нов ужасен гонител на Църквата, дал половината от своето богатство на верния си слуга Луп, а другата раздал на бедните.

Почнал да пости, да се моли и да се готви за близката си смърт.

Когато Галерий пристигнал в града, повикал Димитрий, който смело се обявил за християнин и изобличил езическото многобожие. Затворили го в тъмницата, където Димитрий не преставал да пее и слави Бога. В това време, в открития градски театър се устройвали игри за увеселение на императора, който обичал да гледа жестоки борби, стигащи до смърт.

Императорът имал свой любим борец, на име Лий, който умъртвявал своите противници, като ги хвърлял отвисоко извън арената върху остри копия. Обикновено така го карали да постъпва и с християните. В Солун по това време живял един млад момък - християнин, на име Нестор. Той с негодование гледал колко много християни били умъртвявани по този ужасен начин и решил сам да излезе на борба срещу императорския любимец. Той отишъл в тъмницата при Димитрий и поискал благословението му.

Димитрий го прекръстил и му казал:

— Ти ще победиш, но ще бъдеш мъчен!

Нестор излязъл на арената с думите:

— Боже Димитриев, помилвай ме!

И победил противника си. В гнева си императорът заповядал Нестор да бъде убит с копие. Заповедта била изпълнена веднага.

Като узнал, че Димитрий благословил Нестор за борба с Лий, императорът издал втора заповед: Димитрий да бъде наказан със смърт по същия начин като Нестор.

Рано сутринта на 26 октомври 306 г. войници влезли в тъмницата и се нахвърлили с копия върху Димитрий, който по това време се молел, и го убили. Тялото му лежало до вечерта, когато дошли християни, взели го и тайно го погребали.

Верният Димитриев слуга Луп бил в тъмницата и видял мъченическата смърт на господаря си. Прибрал дрехата и пръстена му, обагрени с кръвта му, и ги занесъл на вярващите. С тях извършвал много чудеса - изцелявал болести и недъзи. И той също бил умъртвен от императора.

Минали години. Гонението се прекратило. Вярващите построили малък храм върху гроба на св. Димитрий. Един илирийски велможа, на име Леонтий, получил изцеление при гроба на светеца и в знак на благодарност построил голям храм. При събарянето на малкия храм намерили мощите на св. Димитрий. Положили ги в сребърен ковчег и ги поставили в новата църква. От мощите му текло миро. Затова Църквата е нарекла светеца - мъченик св. Димитрий Мироточиви.


Св. Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. От онези времена в Тракия и Македония почитат светеца. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват "покровителството на небесния стратег св. Димитрий от Солун". Заради славянския му произход, от древни времена всички славянски народи честват св. Димитрий. Българи и сърби го почитат като патрон изобщо на славянството .

Св. Димитър се счита за господар на снега и студа. На този ден в селския двор работата е окончателно приключила, господрите се разплащат на ратаите, аргатите и работниците си за дългия период от Георгьовден (когато ги наемат) до Димитровден и ги пускат да си вървят. Затова и едно от имената на празника е Разпуст. Започва време за годежи и женитби.


Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митка, Митра.

Димитровден е и празник на градовете Айтос и Сливен.

Честито на всички именници! Усмивка :)Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 15805 пъти


›› Мнения по новината: 22


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.