Новини

 

Новина от 29.10.2007г.

Около 55 на сто от стачкуващите учители в страната отхвърлят проекта на споразумение с МОН. Стачката продължава!


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Около 55 на сто от стачкуващите учители в страната отхвърлят проекта на споразумение с МОН. Това каза пред журналисти говорителят на Единния национален стачен комитет в образованието Николай Николов.

Той отбеляза, че към момента не са обработени всички протоколи по проекта от стачните комитети в страната.

По думите му от обработените досега данни за стачкуващите учители от провинцията 47,07 на сто от тях са "за" предложението, а 52,93 на сто са "против". За София неокончателните данни сочат, че 25 на сто от учителите подкрепят проекта, а 75 на сто са "против".

По думите на Николов стачните комитети ще се съберат в разширен състав, за да набележат мерките за подновяване на преговорите с правителството. Стачката продължава, допълни Николов.

Източник: ЛинкБТАПротивно на очакванията децата няма да са на училище утре. Учителската стачка в страната продължава. Според преподавателите, офертата на кабинета е отстъпление от техните искания.

Синдикатите не получиха мандат от протестиращите учители да подпишат споразумението, предложено от правителството. Единният национален стачен комитет иска нови преговори в Министерството на образованието.

След близо 3 часово броене на учителските гласове за или против проектоспоразумението стана ясно, че Единният стачен комитет не е получил мандат за подписването му.

Николай Иванов, учител: "Ако ние сега приемем това нещо, което ни се предлага от 1 месец ние ще бъдем безотговорни, точно както са безотговорни цялото това правителство, а сега и синдикатите, защото излезе, че 1 месец не сме ходили на работа заради едното нищо, а тези деца наистина не са виновни".

Притеснени, че може да има опит за манипулиране на гласовете, много учители обменяха данни, за да направят паралелно преброяване.

Данка Кавлачка: "За област Габрово беше обявено, че дават мандат без да се посочва броя учители, подкрепящи или неподкрепящи, нито броя на училищата".

Около 55% от стачкуващите отхвърлят предложението на правителството, обяви говорителят на стачния комитет Николай Николов без да уточни дали в случая става дума за брой училища или учители.

Николай Николов: "Стачката продължава. Тя е ефективна безсрочна стачка".

Не е ясно дали учителите, които са съгласни с договореното между синдикатите и правителството ще продължат протестите или ще влязат в класните стаи.

Във Варна стачката на учителите продължава. Преди седмица 40 учители от професионалната гимназия "Колю Фичето" подадоха молби за напускане. Тази сутрин педагозите се събраха, за да обсъдят последната оферта на правителството. След заседанието учителите, заявиха, че не намират причина да оттеглят оставките си.

Денка Керанкова, председател на стачен комитет, ОУ "Захари Стоянов" Варна: "Нашите депутати си увеличиха с n-процента своите заплати и си го гласуваха. Когато гласуват нашите искания - три пъти по 20 на съответните дати, ще се стигне до споразумение и никакви инсинуации с някакви измислени 650 лева, които самите министри не могат да кажат от къде, как и кога ще дойдат!"

От утре учебните занятия в някои от училищата във Велико Търново ще бъдат възстановени. Преподавателите от училище "Емилиян Станев" се запознаха с 15-те точки от споразумението за увеличение на заплатите в средното образование. Повечето бяха категорични, че документът не удовлетворява техните искания. Въпреки това, в класните стаи се връщат 43-ма учители от 120 членния колектив.

Йорданка Ганчева, учител по математика: "Смятам, че колегите ще преглътнат горчивия хап и ще започнат да работят, защото ние така го чувстваме. Ние го чувстваме, не в онзи вид, който ни прави достойни, споразумението. Предполагам, че утре Велико Търново ще има училищен звънец във всички училища, независимо от личното ни мнение."

Шест учители ще влязат в Единния стачен комитет, за да участват в преговорите

Шест учители ще влязат в Единния национален стачен комитет /ЕНСК/, за да участват в преговорите, каза пред журналисти след заседанието с КТ "Подкрепа" лидерът на СБУ Янка Такева.

След заседанието пред журналисти говорителят на ЕНСК Николай Николов заяви, че според необработени резултати от протоколите около 55 на сто от стачкуващите учители са отхвърлили проекта на споразумение с МОН от петък, предвиждащ средна брутна учителска заплата от 650 лева към 1 юли 2008 година.

Синдикатите заявиха, че методиката за изчисляване на тези данни не е била единна, тъй като едни от областните координатори са представяли данни за споразумението от стачкуващи учители, други - от стачкуващи училища, а трети са представяли проценти за съответната област.

Такева каза след заседанието, че е получила списъци от протоколи от "Красна поляна" и от "Изгрев" в София, като преобладаващата част от тях са заявили, че подкрепят проекта с МОН.

За да бъде ЕНСК перфектен трябва да имаме единна методика за изчисляване на резултатите по проекта на споразумение, каза Такева. По думите й, по тази единна методика трябва да се събира информация по проекта утре, и в други ден от структурите на ЕНСК.

Според Такева на днешното заседание не е бил разискван въпросът дали в училищата, в които е подкрепен проектът, ще започнат учебни занятия.

Ловешките учители не подписаха проектоспоразумението

Учителите от Ловеч не подписаха проектоспоразумението, предложено от правителството и синдикалните лидери за прекратяването на стачката. 309 учители не го одобриха, само 37 го приеха, съобщиха от единния стачен комитет в града. Текстът на споразумението е отхвърлен от 9 от стачкуващите 10 училища в Ловеч.

По думите на Пламен Христов от единния стачен комитет, учителите отхвърлят споразумението главно поради това, че преговарящите синдикалисти не са защитили исканията им за увеличение на заплатите на три пъти по 20 процента, както и общото увеличение на средствата за образование, което е щяло да гарантира увеличението на заплатите през следващата година, за което настояват стачкуващите.

Според ловешките учители - единният разходен стандарт за всеки ученик е трябвало да бъде увеличен поне на 1300 лева, а не на 1150, както се предлага в споразумението, за да се гарантира финансово подобряване на условията в училищата.

Учителите в Силистра дават мандат за подписване на споразумението

Единният стачен комитет в Силистра дава мандат за подписване на споразумението между синдикатите и правителството, съобщиха от комитета. От 20 учебни заведения, учителските колективи на 11 подкрепят подписването на споразумението, на девет са против.

В протокола за мандата се правят предложения увеличението на бюджета за образованието да се обвърже със съответен процент, а увеличението на заплатите да е съобразено с инфлацията.

Предлага се да се посочи нормативен документ за броя на учениците в паралелките и увеличаването на издръжката за един ученик да бъде минимум половината от издръжката за тази година, за да се гарантира увеличението на заплатите с 40 на сто за 2008 година.

От единния стачен комитет съобщиха, че утре в Силистра стачката ще продължи в девет учебни заведения. Учителските колективи на 13 учебни заведения са обявили, че ще прекратят стачката, но остават в стачна готовност.

Мнозинството от учителите в Добрич не одобряват споразумението за увеличаване на заплатите

Седемнадесет от общо 25 учебни заведения в Добрич, които са в стачка, не приемат предложението на правителството за увеличение на учителските заплати. Това заяви говорителят на единния стачен комитет Станислав Полименов днес. Преподавателите в останалите осем училища са заявили, че одобряват "офертата" за нарастване на учителските възнаграждения.

Мнозинството от стачкуващите учители в общината са готови да продължат протеста, защото смятат, че предложението на правителството е манипулативно и по същество в него няма нищо ново, каза Полименов. Той коментира, че на практика учителите няма да получат на три пъти по 20 на сто ръст на заплатите, а увеличението ще бъде общо с 46 на сто. Няма гаранции в споразумението, че и това ще бъде изпълнено, допълни говорителят на единния стачен комитет.

Варненските учители продължават да стачкуват

Варненските учители не дават мандат на Единния национален стачен комитет за подписване на предложения вариант за споразумение, обсъден с представителите на правителството на 26 октомври. Това съобщи днес Стойко Атанасов от регионалния стачен комитет в морския град.

Педагозите поддържат исканията си за поетапно увеличение на работната заплата в сферата на средното образование с 20 процента от 1 ноември и с по още толкова от 1 януари и от 1 юли 2008 година. Те настояват да се подпише изрично, че през следващата година за сектора ще бъдат заделени най-малко 4,7 процента от БВП.

Предложеното споразумение е манипулация, която измества фокуса от основните стачни искания, е позицията на учителите. Те настояват в него да има конкретни проценти, срокове и гаранция, че образованието ще стане приоритетна област в политиката на българското правителство.

Източник: ЛинкБТВ


Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 19331 пъти


›› Мнения по новината: 28


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.