Новини

 

Новина от 05.12.2007г.

ЛЪЖИТЕ ЗА МАТУРИТЕ! - ДОКОГА?!


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Толкова много лъжи се казаха относно матурите 2008 година, толкова много слухове се появиха. За това ето каква е истината:

Лъжа номер 1 : Матурите ще станат вход за по-голяма част от висшите училища (според г-н Вълчев )

Едва пет университета изразяват готовност да приемат студенти със задължителни държавни зрелостни изпити ( сред които са Шуменски, Русенски и Технически университет). За справка - висшите учебни заведения в България са над 30. СУ категорично отказва да приеме матурата като вход.

Лъжа номер 2: „Системата на външно оценяване се въвежда от миналата година и матурите са важен компонент в тази система за външно оценяване” - Даниел Вълчев

Според т.2 от Националната програма за развитие на училищното образование 2004г. - 2015г. приета от НС :
“Наред с това отсъствието на национална система за външно оценяване не позволява да се съизмерват постиженията на учениците от един випуск в различните училища и да се съпоставят резултатите на учениците от различни випуски.”
И в подкрепа на горния цитат, в сутрешния блок на БТВ новият ректор на СУ Иван Илчев заяви:
“Когато в България има един национален екзаминационен център, в който да се проверяват матуритетните работи в цялата страна, тогава висшите училища нямат основания да не приемат матурите като входен изпит. Ние искахме да участваме активно в подготовката на матурите като институция, която е заинтересувана от качествени кандидат-студенти и качествени студенти. За съжаление матурата си се готви изцяло от министерството.”
Много ученици ще бъдат принудени да ходят на частни уроци ако има държавни зрелостни изпити. Дори в държавните училища предлагат оферти за подобен вид “услуга”. Следователно матурите ще оценяват “частните уроци”?!

Лъжа номер 3: “Матурите ще са вход за висшите училища в Европа” - Кирчо Атанасов, заместник-министър на образованието.


Не само, че няма да са вход за Европейските ВУЗ-ове, но и ще затруднят кандидат-гимназистите при тяхното кандидатстване. В Англия например изискванията към кандидатите са сертификат удостоверяващ владеенето на английски език , мотивационно есе, академична справка за оценките от 9 до 11 клас и препоръка от преподавател или специалист в областта на избраната специалност (www.ucas.com ). Българската матура по английски език по никакъв начин не може да се сравнява с признатите по цял свят SAT, IELTS, TOEFL и т.н. Зрелостниците които искат да кандидатстват в Германия са възпрепятствани от факта, че след като бъдат приети трябва да изпратят диплома за средно образование в началото на лятото , която те получават след средата на юни месец! (евентуално)

Лъжа номер 4: Никой от дванадесетокласниците не може да каже, че е изненадан от матурите, тъй като още миналата година на сайта на министерството е обявена цялата информация и в много училища са проведени пробни матури.- Кирчо Атанасов

Прието беше, че някой випуск, някога ще държи матури, но не беше ясно кой и кога. С административен акт, на 14 септември 2007 г. ( 1 ден преди началото на учебната година ) министър Вълчев постанови випуск 2007/2008 да бъдат първите, които да държат матури!

Лъжа номер 5: „Дори тази година да се проведат държавни зрелостни изпити, или следващата, или по-следващата, когато Парламентът реши, около тези изпити няма да се допуснат частни уроци! За да няма някакво недоразумение. На няколко основания няма да се допуснат частни уроци. Уверявам ви, че поне докато аз съм министър, няма да се допуснат частни уроци! Благодаря.”

Още от началото на учебната 2007/2008 година започнаха оферти за частни уроци ЗА МАТУРИ в ДЪРЖАВНИТЕ училища. (”Прилагането на изпити „на изхода” на средното образование значително подобрява прозрачността, а оттам – и отчетността на училищата.” - Industry Watch) Средно 1000 лв. на година излиза това обучение, пари които излизат от джоба на “богатия” български родител.
Учениците масово ходят на частни уроци, защото смятат, че училището не им дава нужната подготовка.


Разпространявайте това на всички ваши познати, по всички чатове и всички форуми където имате регистрация! Нека разпространим истината!!!

Източник: Линкhttp://maturi2008.darkwings.org


Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 11218 пъти


›› Мнения по новината: 4


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.