Новини

 

Новина от 29.01.2008г.

Тръгва сайтът за матурите


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифтДаниел Вълчев представя сайта пред журналисти (сн. БГНЕС)


Днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев представи новия сайт Линкwww.zamaturite.bg, на който може да се намери най-актуалната информация, свързана със зрелостните изпити. Интернет страницата съдържа 5 основни рубрики и се очаква всеки момент да заработи.

Първата рубрика е "Нормативна уредба", от която става ясно, че не сегашното управление е измислило матурите, а че те съществуват в България от 130 години, коментира министърът. В тази рубрика зрелостниците могат да се запознаят с нормативните и ненормативните актове, които имат отношение към зрелостните изпити.

В рубриката “Експертни съвети" зрелостниците ще получават отговори на често задавани въпроси. Този раздел може да бъде преименуван в "Полезни съвети", тъй като според министъра в момента звучи прекалено институционално. Рубриката ще бъде актуализирана всяка седмица от експерти на ведомството, които следят въпросите, зададени онлайн и по горещия телефон. В нея на един по-всекидневен език експертите на МОН ще дават полезни и практични съвети на зрелостниците, като например какво може да се носи по време на изпита, какво трябва се попълни, за какви грешки да се внимава.

В отделна рубрика ще се публикуват примерни тестове със съответните отговори към тях. В рубриката се съдържат както тестовете, които до този момент бяха на сайта на МОН, така и наградените тестове от конкурсите, които провежда министерството. Рубриката "Примерни тестове" също ще се допълва. Още следващата седмица ще бъдат качени нови тестове, обеща министърът.

В четвъртата рубрика "На изпит - кога" се посочват сроковете и датите на провеждане на мутрите през лятото и есента.

Най-непълна е рубриката "ВУЗ и зрелостни изпити". За тази рубрика има твърде много информация, но никъде тя не е подредена, обясни Вълчев.

Той напомни, че до средата на февруари ръководствата на висшите учебни заведения са помолени да представят информация дали ще приемат матурите за вход или не и какви са алтернативните варианти.

Срокът е свързан с друга важна дата – до края на месец февруари зрелостниците ще трябва да декларират официално кои са двете задължителни матури, на които ще се явят. Резултатите от тях няма да могат да се оспорват, те са окончателни, обяви Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Политика в общото образование" в МОН. Тя обясни още, че всеки може да се яви и на 5 матури, ако иска, но няма право да сменя първоначално заявеното си желание.

Според техническите експерти, работили върху сайта, той може да поеме между 5 000 и 10 000 посетители едновременно и до 50 000 посетители на ден. Освен това защитата на сайта от хакерски атака е много добра.


Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 30977 пъти


›› Мнения по новината: 18


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.