Новини

 

Новина от 31.01.2008г.

СУ се предаде за матурите


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Неочаквано СУ "Св. Климент Охридски" реши да признава матурите като вход за 18 от общо 72 специалности. Промяната ще важи за няколко факултета и беше гласувана от академичния съвет в сряда. Със зрелостни изпити ще може да се влиза във всички специалности, ако след трите класирания останат незаети места.
Така най-голямото висше училище призна матурите, въпреки че ректорът му проф. Иван Илчев твърдеше, че това едва ли ще се случи тази година. Преди седмица образователният министър Даниел Вълчев заяви, че половината университети ще приемат оценките от зрелостните изпити, без да уточни кои. Тогава Илчев заяви, че компромис може да се направи само за специалност "Журналистика". Тя обаче не беше една от гласуваните в сряда. Най-желаният през миналата година от кандидат-студентите Университет за национално и световно стопанство също обяви, че ще признава матурата по литература за "Журналистика".

В Софийския университет ще се признават оценките от зрелостните изпити по литература, история, география, биология, химия, физика, математика и философия. За всички седем специалности в Химическия факултет ще може да се влиза с матура. Зрелостният изпит по физика ще важи за 5 специалности във Физическия факултет. Тестовете по литература, история или география ще са вход за четири специалности от Факултета по педагогика.

С матура ще се кандидатства за:

1. Философия

2. Физика

3. Физика и математика

4. Инженерна физика

5. Ядрена техника и енергетика

6. Астрофизика, метеорология и геофизика

7. Химия

8. Химия и физика

9. Химия и информатика

10. Екохимия

11. Компютърна химия

12. Ядрена химия

13. Инженерна химия

14. Начална и предучилищна педагогика

15. Социална педагогика

16. Специална педагогика

17. Логопедия

18. Медицинска рехабилитация и ерготерапия


Източник: ЛинкДневник.бг

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 14969 пъти


›› Мнения по новината: 8


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.