Новини

 

Новина от 03.06.2008г.

Правописна грешка в условието на един от въпросите в матурата по БЕЛ


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Нелепа и изключително елементарна грешка направи МОН за смях на първата задължителна матура по български език и литература вчера. При цялата сложна организация, в която бяха ангажирани хиляди експерти, грешката бе открита от ученици от столичното 7 СОУ, съобщава в. "Сега". Оказа се, че в един от отговорите на въпрос, който обаче не проверява правописа, думата "загадка" е изписана с "т". Въпросът е: "Думата догадка в текста означава...", а възможните отговори са: предположение,загаТка, заблуда или решение. Самата правописна грешка няма отношение към резултатите на децата и няма да окаже влияние върху оценката им. Първоначално от МОН заявиха, че са се позовали на речник от 2002 г. на университетското издателство. Според изданието думата е дублет и допуска изписване и с "д", и с "т". Ръководител на колектива, съставил речника, е един от най-известните българисти проф. Петър Пашов. Впоследствие от МОН обясниха, че вероятно е станало объркване, тъй като първоначално вместо "загадка" е бил предвиден възможен отговор"загатване". Във варианта, който министерството публикува на сайта си, обаче думата беше изписана правилно.

"Думата се изписва само и единствено с "д" и няма дублетна форма", бе категорична д-р Петя Костадинова от Секцията за съвременен български език в Института за български език към БАН. Според нея речникът на проф. Пашов е правоговорно-правописен и в него е написано как се изговарят думите. Единственият речник, в който се проверяват нормите на книжовния български език, е правописният речник, издаден от Института за български език през 2002 г.

"Учудена съм и не вярвам, че експертите на министерството могат да допуснат такова нещо. Грешката не трябва да омаловажи труда им, тъй като експертите по български език наистина са много добри", посочи Костадинова.
При изтеглянето на изпитния вариант по-рано сутринта просветният министър Даниел Вълчев заяви, че тестовете са проверявани няколко пъти. "Самият аз съм ги решавал по областите, по които имам познания", добави той.

Изпитен вариант №2 бе изтеглен от репортерка на ВВТ в 7.50 часа. Както се очакваше, самият тест не затрудни учениците. Първите зрелостници започнаха да излизат 2 часа след началото на матурата. Повечето ученици от столичното 7 СОУ твърдяха, че нямат затруднения с теста, а със задачата да се напише аргументативен текст по откъс от разказа на Йордан Йовков "Шибил". "Не я разбирам любовта, затова се затрудних", бе лаконичен Виктор. "Не сме наблягали на "Шибил", добави Бистра. Неприятно е, че трябва да се разсъждава върху откъс от произведение, се оплакаха ученици от съседното 133-то училище.

Повечето дванадесетокласници са се готвили между 3 седмици и 1 месец и не са ходили на частни уроци. Изпити по български език и литература задължително трябва да има, защото ние сме българи и трябва да знаем езика си, бе мнението на преобладаващата част от възпитаниците на 7 СОУ.


Източник: ЛинкEdu.dir.bg

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 4080 пъти


›› Мнения по новината: 4


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.