Новини

 

Новина от 08.06.2008г.

Средна оценка 4 за матурата по български


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Първите резултати от прегледаните 20% от зрелостните изпити по български език и литература дават среден резултат 60-62 точки (от 100), което се равнява малко над 4 по старата скала, съобщи образователният министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия. Ако данните от тази извадка се запазят, ще се опровергае твърдението, че въпросите са се сторили фасулски на децата, коментира министърът. Близо половината от децата въобще не са писали текст за любовта и красотата в “Шибил“. Проблемът е, че много дълго внушавахме на децата, че за да имат добри резултати по литература, трябва да наизустят теми и да разполагат с набор от ключови думи и фрази, каза Вълчев.

Добрата новина от матурите до момента по думите му е, че нямаше бъркотия, организацията беше добра и никой от децата и квесторите не се обърка къде и кога да се яви за изпита. Вече се приема в обществото основната цел на държавните зрелостни изпити, които са част от външното оценяване и губи основания позицията на тези, които са очаквали “МОН да сбърка, ние да му се присмеем и с това да се приключи“.

Според Даниел Вълчев за да се подобри организацията на матурите, трябва да се привлекат повече обществено ангажирани хора отвън, да не се разчита само на просветните кадри. Той е категоричен, че предприетите мерки за ограничаване на частните уроци са правилни. Доказал го е изпитът по литература - това, което питаме децата, е същото, което пише в учебника, т.е. от учениците се иска да слушат в час, да четат и да учат. Със сигурност не частните уроци ще им помогнат, обобщи просветният министър.


Източник: ЛинкEdu.dir.bg

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 3632 пъти


›› Мнения по новината: 6


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.