Новини

 

Новина от 09.06.2008г.

Учениците масово смятат, че насилието води до материално благополучие


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Близо 50% от учениците в Стара Загора смятат, че чрез насилието човек може да получи материално благополучие.
Това каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов на европейска конференция на тема "Насилието в училище", организирана от Синдиката на българските учители (СБУ).
Той уточни, че това посочват данни от представително изследване сред ученици в Стара Загора от 14 до 17-годишна възраст.

Според22% от анкетираните човек може да изпита самоуважение чрез насилие.Според 35% от учениците насилието е фактор за политическа власт, а 24%от децата смятат, че насилието осигурява лесен живот.
"Мнението на децата по-скоро изразява нагласите в обществото", отбеляза Кокалов.

Подумите му в българското училище в уникален микс се срещат всички формина насилие - физическо, психическо, сексуално, устен тормоз,нагрубяване и малтретиране.

По време на конференцията и зам.-министърът на образованието и науката Мукаддес Налбантпредстави данни за нагласите за агресията в училище. Според тях лошатасемейна среда (72.8%) е един от основните фактори за това.

Националното изследване е направено от социологическата агенция "Алфа рисърч" през 2007 г. сред родители и ученици по поръчка на Министерството на образованието и науката.

Другитефактори за агресията, посочени в това изследване, са дисциплината вучилище (67.7%), материалните различия между децата (63.8%), усещанетоза ненаказаност (59%).

Според 79.4% от родителите дисциплината в училище и родителският контрол трябва да се повишат, за да се преодолее агресията.

На конференцията "Насилието в училище" и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) представи данни по темата.

През2007 г. агенцията е работила по 1 593 случая на насилие над деца, катоот тях 77.6% е насилието върху деца в семейството, а 7.7% - в училище.

Процентътна насилието, осъществено над деца на улицата, е 5.7%, в специализиранаинституция - 1.5%, при близки и роднини - 3.8%, на обществени места -3.7%, в приемните семейства не е било регистрирано насилие.

От тези случаи физическото насилие е 35.7%, сексуалното - 9.1%, психическото - 18.7%.


Източник: ЛинкАктуално.com

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 8612 пъти


›› Мнения по новината: 19


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.