Новини

 

Новина от 13.06.2008г.

Microsoft продължава да подпомага българското образование


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Microsoft България и Министерството на образованието и науката (МОН) на 12 юни подписаха меморандум за сътрудничество, според който компанията ще продължи вече петгодишната си политика за подпомагане на образованието у нас.

Подписи под документа сложиха Огнян Кирков, генерален директор на Microsoft България, и Кирчо Атанасов, заместник-министър на образованието и науката. С парафирането на меморандума стартира и втората петгодишна вълна на най-голямата образователна инициатива на Microsoft - "Партньори в познанието". Предвиждат се инвестиции в българското образование за над 1 млн. долара.

По думите на Кирков, досега Microsoft е инвестирала над 800 хил. долара в предоставяне на компютри и софтуерна родни училища, както и в обучаващи програми за ученици и учители, за да се помогне на модернизирането на образованието у нас.

"Компанията ни отдавна е осъзнала, че технологиите вече не са цел на образованието,а средство за предоставянето му и за следване на най-модерните световни тенденции. Затова и ще продължим сътрудничеството си с МОН, за да превърнем образованието у нас в качествено нов продукт", каза Кирков.

"Настоящият меморандум за сътрудничество изразява непоколебимата воля на МОН и Microsoft България да работят съвместно за активното навлизане на новите технологии в класните стаи. В рамките на инициативата "Партньори в познанието", ние в Microsoft ще продължим активно да работим както с министерството и образователните институции, така и с всеки един български учител, за да подпомогнем изграждането на съвременна образователна система, базирана на новите информационни технологии", категоричен бе Киряков.

Заместник-министър Атанасов отправи благодарности към Microsoft за всички инициативи и каза, че фирмата е
много сериозен партньор в дейността на МОН.

"За нас днес е важно да развиваме образованието в две насоки: да го направим качествено чрез постигане на най-висока компетентност на преподавателите и учениците, и да се погрижим за това от училищата ни да излизат възпитаници, които имат не само знания, но носят в себе си необходимия за сегашните времена нюх към иновативността", каза Атанасов.

За да изградим "икономика на знанието", каквато се изисква от нас във връзка с членството на България в Европейския съюз (ЕС), ние нямаме друг избор освен да въвеждаме най-новите технологии в обучението.
Microsoft ни помага да дадем достъп на училищата ни до техника и софтуер, без които модерното образование е невъзможно, заяви още Атанасов.

Теодор Милев, бивш генерален директор на Microsoft България, а сега ръководител на програмата "Партньори в познанието" на софтуерния гигант за цяла Централна и Източна Европа, присъства на подписването на меморандума. Той изрази пълната подкрепа на компанията за България и обучението на младите хора тук.

"Трябва да благодарим на много хора, които помогнаха на осъществяването на програмата през последните пет години. Но нашите благодарности са най-вече за МОН, които се оказаха отрити за партньорство и показаха, че знаят какво искат да постигнат", каза Милев.Той подчерта, че готовността на министерството за публично-частни партньорства е изиграла ключова роля в прилагането на програмата у нас.

Милев направи сравнение между България и други страни от региона - някои вече членки на ЕС,а други развиващи се по различен път, но богати на природни ресурси,като Русия и други бивши съветски републики. По думите на Милев, в България определено има сравнително по-висока компютърна грамотност, а това помага за по-лесното прилагане на програмата "Партньори в познанието".

Подписването на меморандума за сътрудничество на 12 юни бе в рамките на провелия се Втори национален иновационен форум, организиран от Microsoft България. Участниците в него - представители на МОН,

Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и "Джуниър Ачийвмънт България", обсъдиха ролята на информационните технологии, образованието и бизнеса за развитие на иновациите в България.

Красимир Симонски, заместник-председател на ДАИТС, представи иновативните подходи в прилагането на системата на електронното правителство. Според него, "въпреки високата степен на унифицираност в областта на информационните технологии, всеки IT проект е уникален и в този смисъл изисква иновативен подход при реализирането, за да се постигне максимална ефективност на вложените инвестиции".

По време на събитието бяха обобщени и резултатите от кампанията "Децата безопасно в Интернет". Важна част от нея бе състезанието "Открий осмото правило" на страниците на детския портал Az-deteto.com.На децата бяха предложени 7 правила за безопасно поведение в мрежата и задачата им бе да предложат осмо. В конкурса свои предложения изпратиха2428 деца на възраст от 5 до 17 години от цялата страна.

За своята креативност бе наградена 12-годишната Здравка Иванова от Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен. С предложението си "Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които истински познаваш", тя спечели голямата награда в състезанието - преносим компютър с Windows Vista и пакета бизнес приложения 2007 Microsoft Office.

"С удоволствие мога да кажа, че кампанията "Децата безопасно в Интернет",като първа по рода си у нас, постигна и надмина поставените цели - да популяризира в позитивен дух основните правила за сигурно сърфиране в мрежата. Повече от 150 000 деца бяха достигнати по един или друг начин,благодарение на различните ни комуникации - онлайн обучителна игра,конкурса "Осмото правило", фирма "Сърфирам безопасно", каза Жюстин Томс, от детския портал Az-deteto.com.

"Изключително доволни сме и от партньорството с Microsoft България.Смятам, че това е едно добро начало и имаме стабилна основа да продължим да комуникираме този важен социален проблем в бъдеще", заяви Томс.

Друг акцент, дискутиран по време на форума, бе и подкрепата на предприемачеството сред студентите. Като част от събитието бе организирана и изложба на студентски проекти - финалисти в програмата "Учебна компания за студенти" на "Джуниър Ачийвмънт България". Тази година програмата се проведе в пет университета в България - СУ "Климент Охридски", Технически университет във Варна, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет по хранителни технологии в Пловдив и Лесотехническия университет в София.

Области на сътрудничество между Microsoft България и Министерство на образованието и науката, съгласно подписания на 12 юни
меморандум:

- Иновативни училища - цели изграждането на мрежа на иновативни училища, която ще помогне за задълбочаване на взаимодействието между учителите от различни области.Тук е включена и програмата "Академии за информационни технологии" на Microsoft, която предоставя достъп до най-съвременна система за онлайн обучение за най-новите продукти на Microsoft, система за управление на образователния процес и най-вече - възможност за сертификация.

- Иновативни учители- основният фокус е върху развитието на мрежата на учителите-новатори,която предоставя достъп на всички учители до широк набор от ресурси,дава им възможност сами да създават и споделят електронно учебно съдържание. Акцент е поставен и върху продължаващото обучение на учителите, както онлайн - през виртуална класна стая, така и в класните стаи в партньорство с МОН, университети, агенции и други.

- Иновативни ученици
- тази област включва две големи програми. Едната е MSIS(Microsoft Student Innovative Suite) - предоставяне на операционната система и офис пакета на изключително преференциални цени при закупуване на лаптопи за ученици (изискване -минимум 10 000 бройки). Втората програма е Microsoft Live@Edu - електронна поща за всеки български ученик. Този мейл ще позволи подобряване на комуникацията в значителна степен, както на национално,така и на регионално, училищно и индивидуално ниво.

- Достъп - Microsoft е готов да окаже на МОНсъдействие във връзка с разработването на национална стратегия за интегриране на информационните и комуникационните технологии в образователния сектор (например в архитектурата, комуникациите,услугите и техните приложения).


Източник: ЛинкАктуално.com

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 4845 пъти


›› Мнения по новината: 6


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.