Новини

 

Новина от 14.06.2008г.

Вълчев за индикациите от матурите


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Самите учители оценяват учебниците, но това може да се отрази наотношението на експертите, когато някои от тях работят винспекторатите, каза Даниел Вълчев, министър на образованието и наукатав студиото на бТВ.

Министърът посочи, че е имало случай, когато е станал министър, експертот самото министерство е представял учебник, на който автор. Той го ерекламирал като най-добрият. Но след разговор с министъра експертът еподал оставка, посочи Вълчев. Експертите не могат да дават и частниуроци, защото това е чист конфликт на интереси.

По повод на матуритеминистърът съобщи, че най-високи са резултатите по езиците, където инай-малко деца са се явили на изпит, като от тях най-високите оценки сапо френски и италиански език. Потвърди се очакваното, че най-слаби сарезултатите по история и цивилизация и по философия, подчерта Вълчев.

За него е притеснителен фактът, че като цяло се наблюдава въздържаниеот „писането на текст със собствената ръка” на матурите. Малко над 36%не са се захващали с текстовата част по изпита по български илитература. По география и икономика- от тях близо 10 000 също не саписали текст, същото е и положението по история, посочи Вълчев.

Тойакцентира, че не са се сбъднали предположенията, че зрелостниците ще сезатруднят от тестовата част, резултатите в сравнение с текстовата част,са по-добри.

След матурите ще трябва да направим много сериознианализи, тъй като матурите дават много сериозна информация за размисълкакво става в българската образователна система, категоричен бешеВълчев. Не мога да направя извод каква е била мотивацията на децата.

Навъпрос вярно ли е, че е имало масово преписване на тестовете,министърът изтъкна, че "за масови случаи на преписване едва ли може дасе говори".

Относно изпита по български език и литература Вълчевкоментира, че нивото е около 4.30, че двойките са около 2 721, апълните шестици са 891, а 12 391 също са с отлични оценки.

Дипломите назрелостниците ще бъдат готови на 26 юни. Всички университети ще приематдокументите на децата в дни след тази дата за завършилите тази година. /БГНЕС

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 20377 пъти


›› Мнения по новината: 37


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.