Новини

 

Новина от 18.06.2008г.

Сайтовете на МОН се сринаха преди обявяването на резултатите от матурите. Вузове се чудят дали да приемат оценките.


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Интернет страницата на МОН, както и порталът Линкwww.zamaturite.bg се сринаха вчера, показа проверка на "Монитор". Причината за това беше огромният наплив от кандидат-студенти, които се опитваха да проверят резултатите от задължителните зрелостни изпити през сайтовете на ведомството. По предварителни данни оценките от матурите трябваше да станат ясни едва в късния следобед вчера. Още преди обяд обаче от пресцентъра на МОН съобщиха, че резултатите вече са качени в системата. Оттам допълниха,че срив не се очаква, но е възможно страниците да се зареждат бавно.

Без да знаят със сигурност кога точно ще бъдат ясни оценките, нетърпеливите зрелостници правеха опити да влязат в сайта на министерството(minedu.government.bg) още от ранните часове на вчерашния ден. Те обаче срещаха разочарование, когато пред тях се появяваше надписът The Page Cannot Be Displayed (от анг. ез. - страницата не може да бъде показана). За да се домогнат до оценките, абитуриентите трябваше неколкократно да обновяват сайта и да внимават да не пропуснат момента,в който надписът "Министерство на образованието и науката" ще се появи на екрана.

Освен на официалния сайт на МОН, оценките от матурите можеше да бъдат проверени и на rezultati.zamaturite.bg. Тази страница обаче също не се зареждаше веднага и изнервяше зрелостниците. Сривът в системата на МОН се оправи едва към четири часа следобед.
След като влязат в един от двата сайта, учениците могат да проверят оценките си, като въведат ЕГН-то си и входящия номер за изпита.

Освен оценката по шестобалната система, те получават информация за натрупания брой точки. За да видят писмените си работи обаче абитуриентите ще трябва да отидат в училищата, в които са се явили на съответните изпити.
Десет стотни разлика по шестобалната система на изпита по български език и литература се равняват на пет точки от теста, показа още проверката на "Монитор". По този начин за отличен 5,50 са нужни75,50 точки.

Пълните шестици на матурата по БЕЛ са 891, а получилите между 5,50 и 5,99 са близо 13 000. Преподавателите си обясняват малкото отлични оценки с нежеланието на учениците да се явят на матурите. За голяма част от абитуриентите това било просто поредното ранно ставане, тъй като оценката, която ще изкарат, не се зачита от желания от тях ВУЗ.

Междувременно много висши училища започнаха да преосмислят решението си да зачитат оценките от матурите.
Според доц. Ивелина Савова, преподавател в Шуменския университет и член на Националната комисия за оценка на зрелостните работи по български език и литература, скалата за преобразуването на събраните точки към числова оценка била не балансирана. В ШУ например "среден 3" се пише при 50% от точките, а при матурите - при 22 %, т. е. тройката от кандидат-студентския изпит не е равна на тройката от матурата.

От Медицинския университет във Варна също недоволстват и заявиха, че няма да признават матурите като вход за ВУЗ-а. Вместо това са приели вариант кандидатите да се явят на писмен анонимен изпит, като ще зачитат и общият успех от дипломата за завършено средно образование.


Източник: Линкв. Монитор

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 20978 пъти


›› Мнения по новината: 6


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.