Новини

 

Новина от 18.06.2008г.

Зрелостниците с по-ниски оценки на матурите, отколкото в училище


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Резултатите на учениците от държавния зрелостен изпит са по-ниски от тези на зрелостниците, отразени в дипломите за средно образование през2007 г.

В някои случаи разликата достига над една единица, както е по предметите "География", "История и цивилизация" и "Философия".

Това сочат изводи за резултатите от матурите, представени на кръгла маса от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

Заявления за явяване на матури са подали 76 080 зрелостници от 1 071 училища,като завършващите 12-и клас през тази учебна година са 79 334. На държавен зрелостен изпит са се явили 72 951 ученици.

Средният успех на учениците по "Български език и литература" (БЕЛ) е 57.14точки, а средният успех по "История и цивилизация" е 42.14 точки.Средният успех по "География и икономика", който е вторият най-предпочитан зрелостен изпит, е 46.45 точки, предава агенция Фокус.

Най-много пълен брой 100 точки са получили зрелостниците на изпита по математика. 900 ученика са събрали максимума. Общо двойките са 8 920, които се разпределят между 7 873 зрелостника. 38 завършващи пък са получили резултат пълна нула.

Най-добри резултати по БЕЛ са получили учениците от Американския колеж в София,които имат среден успех 5.80. От десетте най-добре представили се училища на този изпит, четири са в столицата, а останалите са в други големи областни центрове.

Министър Вълчев посочи, че не са се потвърдили очакванията за слабо представяне на учениците на задължителната матура в райони със смесено етническо население - напротив, средният успех на матурата по БЕЛ на учениците в Кърджали е 4.28, докато в други области, като Кюстендил и Монтана, е 3.38.
Просветният министър посочи, че значително по-добре са се представили профилираните гимназии, а с много по-слаб резултат са професионалните.

Средният успех на учениците в профилираните училища по БЕЛ е 5.30, а на тези в професионалните гимназии е 4.03. Зрелостниците в училищата по изкуства пък са постигнали среден успех 4.81.


Източник: ЛинкActualno.com

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 7542 пъти


›› Мнения по новината: 6


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.