Новини

 

Новина от 20.06.2008г.

Момчетата от тима на ПМГ по математическа лингвистика влязоха в националния отбор и ще представят България на международни олимпиади


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Отборът на Природо-математическата гимназия “Акад. Сергей Корольов” в Благоевград по математическа лингвистика се представи блестящо на националната олимпиада. Дванадесетокласникът Димитър Лазаров и единадесетокласникът Йордан Механджийски влязоха след подбор в националния отбор, който ще представи България на международната олимпиада, насрочена от 4 до 9 август в Слънчев бряг. Най-малкият членна отбора, деветокласникът Николай Каращранов, също е в десетката на най-добрите в страната и през декември заминава с националите на международно състезание по математическа лингвистика в руския град Санкт Петербург.

Треньор на състезателите по математическа лингвистика в ПМГ е бившият възпитаник от випуск 2006 на същото училище, благоевградчанинът Стамен Филчев, който в момента е студент в Американския университет. Той бе в първия отбор на ПМГ, който започна да ходи на състезания по математическа лингвистика.

Димитър Лазаров е предложен за национална диплома от ръководството на ПМГ “Акад. С. Корольов”. През всички години на обучение успехът му е 6.00 и е сред постоянните представители на училището на олимпиади и състезания по математика и информатика на национално ниво. Отличникът смята да продължи образованието си в сферата на софтуерното инженерство и компютърните науки в Софийския университет. Участието му в националния отбор му дава право да продължи обучението си във вуз без приемен изпит.


Източник: Линкв.Струма

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 7500 пъти


›› Мнения по новината: 9


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.