Новини

 

Новина от 27.06.2008г.

ОТ ЮЛИ ОЩЕ 81 МЛН. ЛЕВА ЗА УЧИЛИЩАТА


Страница: 1

Печат MS Word документ
Уголеми шрифта Намали шрифта Нормален шрифт


Министерството на образованието и науката изпрати за съгласуване и до дни ще внесе в Министерския съвет проект на Постановление за увеличаване на единните разходни стандарти за издръжка на едно дете/ученик. От 1 юли 2008 г. в зависимост от вида на училището разходите за издръжка на един ученик се увеличават от 104 до 169 лв. или средно с 10.6 % /средният стандарт се увеличава от 1157 на 1266 лева/.

Наред с това, през следващата седмица на общините ще бъдат предоставени допълнително 21 млн. лв. за подкрепа на въвеждането на делегираните бюджети. Над 97 % от общините правилно са приложили системата на делегираните бюджети и ще получат средно по 40 лв. за едно дете/ученик, което е допълнително близо 4 % над единните разходни стандарти.

Общинските съвети са задължени в едномесечен срок да коригират бюджетите на училищата с двете увеличения. При липсата на просрочени задължения и балансиран бюджет, осигуряващ издръжка до края на годината, с тези средства от 1 юли 2008 г. се създават условия за достигане на средна брутна учителска заплата от 650 лв.

Освен това в момента ускорено се провеждат и процедурите по оценяване на резултатите от учителския труд в съответствие с Националната програма за диференцирано заплащане. След приключване на оценяването планираните 44 млн. лв. ще бъдат предоставени на училищата. При 100 % участие в програмата (93 330 души) учителите ще получат допълнително средно по 330 лв. Механизмите за изплащане на допълнителните средства се договарят с финансиращия орган.


Източник: ЛинкМОН

Автор: Костадин Маринов (Линкm_sharky)


Страница: 1
›› Новината е видяна: 13257 пъти


›› Мнения по новината: 3


:: виж мненията ::
:: върни се при новините ::


Подай мнение


Име :Код :    Въведете кода точно както го виждате. Ако не го виждате моля натиснете "Refresh" или се свържете с администратора. Refresh - презареди кода.